In ultimii ani, o parte insemnata a romanilor si-a dezvoltat apetitul investitional, cautand cele mai rentabile plasamente. Disparitia dobanzilor cu „doua cifre” in cazul depozitelor bancare a transformat multi romani in investitori activi.
Atrasi de mirajul unui castig important, acestia au apelat din ce in ce mai des la credite pentru a-si sustine investitiile, in special in domeniul imobiliar.
Asaltul creditelor
Comportamentul financiar al clujenilor reiese foarte clar din statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In perioada septembrie 2002 - august 2006, raportul dintre volumul economiilor si cel al creditelor s-a modificat semnificativ, in favoarea imprumuturilor.
Mai mult chiar, la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2005, acest raport s-a inversat pentru prima data, in sensul ca volumul creditelor l-a depasit pe cel al depozitelor.
Trendul depistat in perioada avuta in vedere a fost ascendent atat in privinta depozitelor, cat si a creditelor. Insa, rata de crestere a imprumuturilor a fost net superioara celei a depozitelor.
In aceasta perioada, atat economiile cat si datoriile clujenilor au crescut constant. Daca in cel de-al treilea semestru din 2002, creditele contractate in judetul Cluj totalizau 150,3 milioane euro, la cursul mediu al anului 2002, in august 2006, acestea au ajuns la 956,7 milioane euro, sporind de peste sase ori.
Nici evolutia depozitelor nu poate fi ignorata - chiar daca este mai putin spectaculoasa: acestea au crescut de 2,5 ori, de la 304,8 milioane euro in septembrie 2002, la 779,9 milioane euro in august 2006.
Diferentele inregistrate in ritmul de dezvoltare a creditelor si depozitelor si-a lasat amprenta si asupra raportului datorii/econo