Lipsa de predictibilitate a veniturilor primăriilor şi lipsa istoricului de creditare face ca acestea să nu se poată califica decât cu dificultate pentru un împrumut bancar. Băncile din Lipsa de predictibilitate a veniturilor primăriilor şi lipsa istoricului de creditare face ca acestea să nu se poată califica decât cu dificultate pentru un împrumut bancar.
Băncile din România au dificultăţi în plasarea unei linii de creditare pentru municipalităţile mici, pe fondul evoluţiei impredictibile a veniturilor. Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, spune că problema impredictibilităţii sistemului fiscal este reală, şi este resimţită mai acut de municipalităţile mici.
"Dacă oraşele mari prezintă anumite garanţii şi au o anumită potenţă financiară, pentru cele mici e mult mai dificil. Volumul taxelor pe care le colectează e mic, în general sunt susţinute de consiliile judeţene, iar acestea nu pot garanta pentru împrumuturile primăriilor mici", explică Dragoş Benea.
Pe de altă parte, bonitatea unei primării depinde şi de primar, de capacitatea de a-şi prioritiza investiţiile şi de a construi bine bugetele. Pot fi primării care dau faliment, dacă primarul se aruncă în nişte investiţii pe care nu le mai poate susţine.
Chiar dacă sunt ample, investiţiile în utilităţi se dovedesc rentabile în timp, pentru că măresc atractivitatea zonei respective şi atrag investitorii, buni plătitori de impozite. Dragoş Benea consideră că, dacă oraşele de 20 - 25.000 de locuitori, de mărimea Moineştiului, de exemplu, pot avea o credibilitate în faţa băncilor, pentru primăriile cu mai puţin de 15.000 de locuitori este mult mai dificil.
Edilii trebuie să-şi "protejeze" veniturile
Banca vrea un flux predictibil de venituri care să asigure plata ratelor şi dobânzilor, explică Bogdan Baltazar, consultant financiar la BBP, fost director la BRD. Banca