Consiliul Concurentei a decis ca reducerile de impozit acordate firmelor din zonele libere nu au depasit nivelul maxim admisibil
Niciuna dintre firmele care au beneficiat de ajutor de stat in intervalul 2003-2004 nu a depasit nivelul maxim admisibil, se arata intr-un raport al Consiliului Concurentei, care a verificat activitatea a 26 de companii. Un numar de 17 societati comerciale au primit ajutor de stat sub forma reducerii impozitului pe profit, in valoare de circa 717.000 dolari si 3.550 de euro, se arata intr-un comunicat al Consiliului. Totodata, firmele au renegociat contractele de concesiune incheiate cu administratiile zonelor libere, beneficiind de ajutor de stat sub forma diminuarii redeventei incepand cu luna martie 2005, in cuantum de 1,28 milioane de dolari si 100.466 euro. Din cele 33 de firme eligibile pentru a primi ajutor de stat sub forma diminuarii redeventei platite administratiilor zonelor libere, cinci societati au renuntat la aceasta facilitate, iar una a atins nivelul maxim si nu mai beneficiaza de acest ajutor.
O singura ilegalitate
Potrivit Consiliului Concurentei, una dintre firmele eligibile a depasit limita maxima admisibila, dar Ministerul Finantelor Publice a recuperat suma obtinuta ilegal, impreuna cu dobanda aferenta.
Companiile care aveau dreptul sa primeasca ajutor de stat au realizat pana la data de 1 noiembrie 2004 investitii totale de circa 15 milioane de dolari, reprezentand constructia sau achizitia de cladiri, platforme, utilaje si echipamente. Sprijinul financiar de care beneficiaza firmele din zonele libere are ca obiectiv cresterea nivelului de dezvoltare economica prin stimularea investitiilor si a schimburilor comerciale.
Inspectoratele teritoriale de concurenta au monitorizat, in perioada august-septembrie a acestui an, ajutoarele de stat acordate operatorilor econom