Romalimenta: Produsele de baza se vor ieftini cu 10 - 15%. Presedintele FSIA: Nu cred ca producatorii autohtoni vor putea face fata importurilor masive din UE
Preturile produselor alimentare de baza din Romania ar putea scadea in medie cu 10-15 la suta dupa aderarea la Uniunea Europeana, este de parere presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta, Sorin Minea. "Asta datorita eliminarii taxelor vamale si ofertei bogate de alimente care va veni din tarile Europei de Vest, dupa 1 ianuarie 2007", sustine acesta din urma. Pe de alta parte, presedintele Romalimenta nu vede si partea negativa a eliminarii taxelor vamale. "Nu cred ca producatorii autohtoni vor putea face fata importurilor masive din Uniune. In momentul de fata, cei mai multi producatori spun ca lucreaza la limita profitabilitatii. Eliminarea taxelor la granita vor determina scaderea productiei interne. Sa luam un exemplu: acum puii din import au acelasi pret cu cei ai producatorilor autohtoni. Odata cu eliminarea taxelor, primii se vor ieftini, lucru pe care producatorii din tara nu-si vor permite sa-l faca", ne-a spus Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
"Romania - un El Dorado cu 22 mil. locuitori"
In opinia presedintelui Romalimenta, dupa 1 ianuarie 2007 va exista o presiune de scadere a preturilor la produsele alimentare, daca in Romania va fi o piata normala, comparabila cu pietele din tarile nou intrate in UE. Potrivit Rompres, Minea a precizat ca eliminarea taxelor vamale este doar unul dintre aspectele care vor influenta piata. "In principal ieftinirea produselor alimentare se va datora intentiei de a intra pe o piata de 22 de milioane de locuitori. Romania va deveni brusc, peste noapte, o piata care trebuie cucerita. Strategia veche, cu preturi mici la inceput, pentru cucerirea pietei,