Initiatorii principalelor modificari care au "castrat" legea ANI
(click pentru detalii)Documente:
Proiectul legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, varianta initiala, modificari operate de Comisia Juridica si motivarea acestora
(18.10.2006) DOC
Coalizarea parlamentarilor PSD, UDMR, PRM si PC inseamna, matematic, ca Agentia Nationala de Integritate nu are nici o sansa de a controlova averile demnitarilor. Cele patru formatiuni au peste jumatate din mandatele din legislativ si au anuntat la unison ca sustin varianta modificata a proiectului ANI.
Chiar si retrimiterea documentului la Comisia juridica are putine sanse de a schimba ceva, varianta ciuntita a actului fiind aprobata saptamana trecuta de 22 din cei 26 de membri ai acesteia.
Camera Deputatilor discuta azi pe articole proiectul de lege. Tot astazi are loc, la Palatul Parlamentului, o dezbatere publica pe tema proiectului ANI, organizata de Transparency International - Romania.
Noul patrulater parlamentar, PSD+UDMR+PRM+PC, beneficiaza de serviciile a 176 de deputati si 82 de senatori. Asta face ca Alianta D.A., chiar si in cazul in care e sustinuta de minoritati si independenti, sa fie in imposibilitatea de a trece prin legislativ, in forma dorita, unul dintre cele mai importante acte normative de la finalul acestui an.
La dezbaterile incepute ieri, in prezenta ministrului Justitiei, luarile de cuvant ale alesilor au fost fie mistouri ieftine, fie pline de paradoxuri.
Cel mai mare dintre ele a fost pozitia PSD si PRM care, desi au subliniat faptul ca o asemenea institutie nu ar exista in nici un alt stat si nici la nivelul UE, n-au optat pentru a vota impotriva proiectului, ci au sustinut modificarile aduse acestuia de Comisia juridica.
Fiind lege organica, proiectul ANI are nevoie, confor