Asociatia Nationala Mutuala Romania-Franta (ANMRF) "Louis Pasteur" a gazduit, simbata si duminica, mai multe seminarii in legatura cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. La discutii au participat elevi si studenti ai institutiilor brailene de invatamint. Tinerii au fost dornici sa afle cit mai multe informatii in legatura cu UE. Astfel, ei au aflat ca aceasta s-a constituit in urma cu mai bine de 50 de ani si ca au existat 5 valuri de aderare. Astfel, UE a fost constituita in 1951 de Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, prima extindere efectuindu-se in 1973 cu Danemarca, Irlanda si Marea Britanie. Au urmat Grecia in 1981 si Portugalia si Spania in 1986. Extinderea a continuat cu Austria, Finlanda, Suedia in 1996. Cele mai multe tari au aderat in 2004. Este vorba despre Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.
Tinerii au inteles organizarea UE, dar au fost sceptici in legatura cu avantajele noastre. "Ma intereseaza totul legat de Uniunea Europeana. Am aflat despre acest proiect din ziar. Eu fac parte dintr-o echipa de observatori din domeniul biologiei. M-am si implicat intr-un proiect, dar cu cit avem mai multe informatii e mai bine. Sint insa ingrijorat in legatura cu faptul ca vor disparea traditiile", a spus Gabriel Niculita, elev in clasa a X-a la Liceul "C.D. Nenitescu".
"Acceptarea greselilor gramaticale pentru care am luat atitea note de 2 pe spate nu e corecta. Bursele nu le putem obtine decit daca avem bani. Totul, absolut totul e legat de bani afara. Nu putem face nimic fara putere economica. Si pe vremea lui Cuza au plecat foarte multi romani afara, dar se intorceau. Exista constiinta valorii de sine. Nu stiu cit de multe avantaje vom avea odata cu aderarea la UE", a adaugat Raul Dumitrascu, elev in clasa a IX-a la Colegiul Economic "Ion Ghica".
Fatme Nisto