care te scăpau de armată fusese stabilit în valută de către medicii militari şi cadrele de pe la centrele de recrutare. Cine nu cotiza putea să aibă şi boala lui Calache şi tot nu scăpa de care te scăpau de armată fusese stabilit în valută de către medicii militari şi cadrele de pe la centrele de recrutare. Cine nu cotiza putea să aibă şi boala lui Calache şi tot nu scăpa de privilegiul iniţierii în tainele şoferiei cu valiza pe sub paturi. În această privinţă stau mărturie numeroasele cazuri în care soldaţii în termen şi-au luat viaţa cu armamentul din dotare pentru că, deşi aveau probleme psihice, fuseseră declaraţi apţi cu nonşalanţă.
Ultima recrutare va aduce o gaură financiară şi facultăţilor particulare, pentru că mulţi dintre cei care voiau să fenteze armata se înscriau în fiecare an la tot felul de specializări, numai să nu se trezească cu gamela în faţă.
Pe lângă şmecheraşii care aveau alte treburi de făcut decât să devină bărbaţi, stagiul militar a însemnat pentru alţii un refugiu din calea sărăciei. Plecaţi din cine ştie ce cătun, pentru prima dată cu trenul, mulţi tineri recruţi au găsit în cazarmă condiţii care nu se comparau cu cele de acasă. Chiar dacă pare incredibil pentru secolul XXI, unii dintre ei au avut astfel ocazia să descifreze tainele alfabetului.
În acelaşi timp, părinţii şi fraţii lor au avut o porţie în plus la masă. Pentru aceşti năpăstuiţi, ultima încorporare nu este deloc o veste bună. Sigur, acum există posibilitatea angajării ca militar profesionist, dar pentru acest lucru bacalaureatul este una dintre condiţiile obligatorii. Culmea e că, pe cele două mii de locuri scoase la concurs de Armată, în acest an s-au năpustit aproape opt mii de tineri, mulţi având studii superioare.
Ei sunt atraşi mai degrabă de siguranţa pe care o oferă această slujbă, salariile neavând niciun termen de comparaţie cu cele ale colegi