Produsele si serviciile bancare romanesti sunt din ce in ce mai accesibile categoriilor diversificate de clienti. Este si cazul cetatenilor romani care realizeaza venituri in strainatate, desfasurandu-si activitatea pe mare (vase de transport, croaziera). Acestia pot contracta credite de consum sau pentru investitii imobiliare pe baza veniturilor realizate pe vas, este adevarat, nu foarte usor.
Principiul dupa care se ghideaza bancile care nu acorda imprumuturi persoanelor ce dispun de astfel de venituri este acela al legislatiei diferite de la o tara la alta, ceea ce duce la o impozitare diferita a veniturilor. Un alt motiv de ingrijorare il constituie practica frecventa a companiilor navale internationale de a fi inregistrate in paradisuri fiscale si, deci, riscul pe care ar trebui sa si-l asume bancile ar fi foarte mare. Insa bancile care sunt dispuse sa acorde imprumuturi pe baza veniturilor realizate pe vas aplica diverse metode de minimizare a riscului. Una dintre aceste metode o constituie conditia depunerii la dosarul de credit a unui amalgam de acte necesare dovedirii certe a veniturilor realizate si a platii impozitelor aferente acestora, istoricul angajamentelor de unde se urmareste posibilitatea aplicantului de a mentine o stabilitate financiara.
Documentele necesare navigatorilor pentru demonstrarea veniturilor de care dispun, sunt:
- Carte de munca (daca este cazul);
- Carnet de marinar;
- Brevet/ certificat de competenta (pentru functia actuala);
- Contractul de munca curent incheiat cu armatorul ;
- Contractul/contractele de munca (pe ultimele 6 luni, 2 ani sau chiar 3, in functie de banca);
- Adeverinta/ Foaia matricola emisa de Autoritatea Navala Romana - care reprezinta extras din Registrul de Evidenta a Personalului Roman eliberata de Autoritatea Navala;
- Recomandare scrisa si semnata de compa