Problema chiriasilor Directiei Serviciilor Publice restantieri la plata intretinerii pare sa nu aiba rezolvare. Dupa ce administratorii au acuzat DSP ca nu se intereseaza de restantele acumulate de datornici, pe parcursul a mai multe luni de zile la intretinere, institutia sus-mentionata sustine ca cei care trebuie sa se preocupe de aceasta problema sint chiar administratorii asociatiilor de proprietari.
La sesizarea unor administratori - cum ca, desi anunta DSP de datoriile acumulate de unii chiriasi, institutia le prelungeste contractul de inchiriere - seful DSP, Emilena Huiu, explica situatia. Potrivit art. 25 din Legea 114/1996, evacuarea chiriasului se face pe baza unei hotariri judecatoresti irevocabile. Dar, aceeasi lege stipuleaza la art. 24, lit. c, ca "Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face la cererea asociatiei de proprietari, atunci cind chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, daca au fost stabilite, prin contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului".
Directorul DSP a adaugat ca asociatiile de proprietari motiveaza ca nu au bani sa-i dea in judecata pe datornici. Ceea ce nu stiu administratorii insa este ca pentru o astfel de actiune trebuie platita doar o taxa de timbru, ce ajunge la cel mult 16 lei.
DSP cere degeaba chiriasului in instanta sa-si plateasca intretinerea
"Juristii nostri i-au sfatuit (pe administratori - n.red.) sa mearga pe doua actiuni: o actiune pe somatie de plata, pentru care taxa de timbru este de 31 lei si apoi o actiune pentru rezilierea contractului de inchiriere si pentru evacuarea datornicului. Insa, asociatiile de proprietari lasa sa se stringa sume foarte mari, care devin greu de recuperat. Or, legea spune foarte clar ca, daca restantierii nu au platit trei luni c