In ultimul timp a crescut ingrijorator numarul nasterilor premature, dupa cum a afirmat purtatorul de cuvint al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Braila, dr. Alexandru Balta. Astfel, in luna trecuta s-au inregistrat 18 nasteri de prematuri. Punctul culminant a fost atins insa in iulie, cind 41 de copii s-au nascut inainte de termen.
"Desi, comparativ cu primele noua luni ale anului trecut (cind s-au inregistrat 273 nasteri premature), se constata o usoara scadere, numarul nasterilor premature se mentine ridicat, fapt ce ne determina sa tragem un semnal de alarma si sa le atentionam pe viitoarele mame ca este necesar controlul periodic ginecologic, pe perioada sarcinii, la un medic de specialitate", a mai spus dr. Balta.
Nasterea este prematura atunci cind sarcina are intre 27-36 de saptamini, adica intre sfirsitul lunii a VI-a si sfirsitul lunii a VIII-a.
Potrivit sursei citate, in acest an au fost inregistrate mai ales nasteri cu prematuri de gradul III (sub 1.500 grame) si de gradul IV (sub 1.000 grame).
Doctorul Balta a tinut sa sublinieze ca nasterile de prematuri ramin o problema deosebita, avind in vedere ca ele reprezinta 10% din totalul nasterilor, ceea ce duce la eforturi deosebite din partea spitalului, a sectiei de nou-nascuti, copilul prematur fiind foarte fragil si necesitind ingrijiri speciale.
"De asemenea, riscul de morbiditate si de mortalitate, mai ales la prematurii de gradele III si IV, urca pina la 96-98%. Cu toate aceste rezultate nefavorabile de statistica, datele noastre sint mai optimiste, in sensul ca, in sectia noastra, de-a lungul anilor, au fost destule cazuri de astfel de prematuri care, dupa 2-3 luni de tratament si ingrijiri medicale in spital, s-au externat, recuperind pina la 2.500 grame si cu speranta ca evolutia lor ulterioara neuropsihica va fi favorabila", a adaugat dr. Al