Lansat in urma cu un an si finantat cu 3,8 milioane de euro prin programul Phare al Uniunii Europene, proiectul “Servicii de Sprijin pentru Dezvoltarea Afacerilor” se apropie de final. Proiectul si-a propus sprijinirea IMM-urilor din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, in vederea cresterii competitivitatii.
Obiectivele concrete ale programului au fost asigurarea de servicii de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor si sporirea capacitatii firmelor de consultanta pentru IMM-uri de a oferi asemenea servicii. El a fost coordonat si implementat de catre un consortiu condus de Enterprise PLC din Marea Britanie.
ROCA, standarde pentru consultanta
Cea mai mare realizare a programului, desi nu se afla pe lista de obiective, a fost infiintarea unei societati a furnizorilor de servicii de consultanta, care sa impuna membrilor sai anumite standarde. Directorul executiv al Centrului de Dezvoltare Manageriala (CDM), Florin Petean, admite ca pe piata consultantei din Romania activeaza deopotriva firme serioase si farsori.
In opinia sa, infiintarea Retelei Organizatiilor de Consultanta in Afaceri (ROCA) va conduce la trierea lor. Pentru a deveni membre ROCA, firmele trebuie sa indeplineasca anumite standarde. Nu intamplator, dintre cele 48 de firme de consultanta implicate in program, doar 26 au fost invitate sa devina membre ale asociatiei.
CDM este singura firma clujeana membra ROCA dintre cele trei prezente in programul Phare. Asociatia nu este insa de tip inchis. Orice firma de consultanta poate deveni membra a acesteia daca indeplineste criteriile care sa ofere certitudinea unor servicii de calitate.
Doar 75 de IMM-uri
Pentru a facilita accesul la informatie la nivelul Regiunii Nord-Vest, au fost infiintate dou