De la 300.000 de oameni, cati existau la 25 octombrie 1989 in armata comunista, vor mai ramane 75.000 de oameni in 2009 in armata capitalista. Pe langa aceasta restructurare impusa de integrarea Romaniei in UE, Armata Romana va pierde si o mare parte din activele imobiliare de care dispune.
Ar mai fi de precizat faptul ca, in prezent, se duce o lupta acerba intre partidele politice, pentru a avea ultimul cuvant in privinta destinului unor spatii si terenuri apartinand armatei. BZA realizeaza o ampla analiza a situatiei in care se gasesc activele militare.
Inainte de 1989, efectivele Armatei se cifrau la 300.000 de oameni, mare parte fiind obligata sa desfasoare mai mult activitati agricole. Dupa caderea regimului comunist, o mare parte din efective s-au pierdut prin trecerea granicerilor la politia de frontiera si a efectivelor de protectie civila la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din componenta MAI.
De asemenea, au disparut batalioanele militare de munca CFR, precum si celebrele unitati de “diribau”. Au mai fost desfiintate zeci de unitati de radio-locatie, bruiaj pentru posturile de radio straine “dusmanoase”(Europa Libera, Vocea Americii, etc.), cercetare-diversiune, anti-aeriana, infanterie moto-mecanizata, geniu, chimice, tancuri si auto.
Sunt in curs de “volatizare” sute de poligoane militare, depozite militare de munitii si armament, de echipamente, cazarmi ale unitatilor de rachete balistice, terenuri de antrenament, camine de garnizoana, cercuri militare, spatii ale fostelor muzici militare desfiintate in garnizoanele mici.
De remarcat ca majoritatea cazarmilor comandamentelor si a unitatilor auxiliare acestora sunt in locatii ultracentrale din orasele mari ale tarii, terenuri si imobile cu utilitati care valoreaza zeci de milioane de