Cea mai mare scadere a sumei maxime ce poate fi imprumutata apare la bancile care ascundeau comisioane mari in spatele unor dobanzi sub media pietei Cine se califica saptamana trecuta pentru un credit de consum de 5.000 de euro a aflat luni, in prima zi de aplicare a noii norme BNR, ca nu poate primi decat aproximativ 3.000 de euro.
Este efectul dur al obligativitatii ca bancile sa includa in angajamentul lunar de plata al clientului toate costurile legate de un credit, iar totalul sa nu depaseasca plafoanele de 30/35% din veniturile nete ale solicitantului.
Il simt pe pielea lor cei care au depus dosare de credit cu putin timp inainte de intrarea in vigoare a normei si nu au avut sansa ca bancile sa le proceseze in timp util cererile. Intr-un astfel de caz, raspunsul bancii venit in prima zi de aplicare a normei a fost: conform noilor norme BNR, puteti accesa un credit de 10.600 lei; anterior, clientul respectiv se incadra sa primeasca 17.000 de lei.
Reducerea noii valori maxime a unui credit poate fi mai mica sau mai mare, in functie de cat de mari erau comisioanele si cat de mica era dobanda.
"Schimbarile intervenite pot aduce o usoara diminuare a sumei pe care o va obtine un client, insa estimarile noastre sunt ca nu toate tipurile de credit sunt influentate, iar aceste sume nu sunt semnificative, tinand cont de faptul ca politica noastra a fost si va fi de transparenta in ceea ce priveste costul creditelor", spune Madalina Teodorescu, director Aria Credite Persoane Fizice la Raiffeisen.
Ce fac bancile pentru a mai indulci situatia? Volksbank va mari perioada de creditare pentru imprumuturile pe baza de ipoteca - creditul imobiliar si cel de consum, pentru a creste accesibilitatea creditelor in conditiile noilor norme. Pe de alta parte, sustine ca nu lanseaza dobanzi promotionale fixe pentru perioade de timp foarte scurte care