Deputatii vor avea in fata, saptamana viitoare, aproape aceleasi modificari la proiectul privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Comisia Juridica s-a rezumat azi la a face corecturi gramaticale, astfel ca trimiterea proiectului spre reexaminare nu a avut sens. Singurele voturi impotriva modificarilor au fost cele ale reprezentantilor PNL si PD.
Din cei 25 de membri ai comisiei, miercuri au fost prezenti 21, lipsind doi liberali ( Gabriel Zamfir, Dobre Traian), un social-democrat( Cristian Dumitrescu) si un reprezentatnt al minoritatilor ( Liliana Dumitrescu). Alianta n-a avut nici o sansa sa introduca textul initial al legii, votul fiind in defavoarea lor, cu 9 „impotriva” la 12 „pentru”.
Dupa aproape doua ore de dezbateri, noile modificari, insusite prin votul majoritar, au fost de exprimare sau de eliminare a unor sintagme care nu reprezentau prevederi majore ale proiectului de lege. Acesta ramane astfel in varianta propusa de PSD, UDMR, PC si PRM, Agentia putand verifica doar declaratia de avere a demnitarilor.
O modificare a fost facuta in articolul 3 alin. (2) din textul initial. Comisia juridica a decis sa nu mai ceara celor care depun sesizari legate de declaratiile de avere sa prezinte si dovezi, fiind destul ca acestia sa precizeze sursa din care ar putea fi obtinute.
De asemenea, comisia a revenit asupra trecerii ANI „in subordinea Parlamentului”, multumindu-se ca institutia sa fie „sub controlul Parlamentului”.
Deputatii patrulaterului PSD,UDMR, PC si PRM au tinut cu dinti de modificarile aduse acum doua saptamani, argumentand ca nu pot accepta ca ANI sa exercite un control asupra averilor, pe motiv ca aceasta reglementare intra sub incidenta Legii 115/1996 privind controlul averilor demnitarilor
„Apreciez faptul ca a fost mentinut principiul de baza, conform caruia cine