Romplumb Baia Mare(Foto: eMM)
Cat de grav a fos accidentul ecologic inregistrat vinerea trecuta la uzina baimareana Romplumb va ramane o necunoscuta! Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Maramures recunoaste ca a fost vorba de poluare, dar spune ca nu are cum sa indice gravitatea acesteia.
Vina a fost data pe reteaua de monitorizare care, dupa spusele directorului Viorel Iancu, “nu a prins pana de poluare”.
Explicatia specialistilor a fost aceea ca vantul a batut in directia nord-vest, deplasand fumul toxic spre varful Ignis, iar cel mai apropiat punct de evaluare a calitatii aerului este situat in partea sud-vestica a societatii metalurgice, la 1,1 km distanta (suspecta amplasare!).
Autoritatile de mediu din Baia Mare au analizat probele prelevate de la doua puncte de monitorizare a impactului industrial situate in zona de sud a uzinei - punctul 4, aflat cel mai aproape de Romplumb si punctul 16, de langa combinatul Cuprom. S-au trecut in revista emisiile inregistrate in perioada 18 - 22 octombrie, cu doua zile inainte si dupa incidentul toxic.
Conform acestor masuratori, baimarenii nu ar avea de ce sa isi faca prea mari griji, pentru ca valorile prevazute in legislatia de mediu au fost depasite doar “usor” la plumb (1,1 - 1,15 ori) si cadmiu (1,4 - 1,5 ori), iar pulberile totale in suspensie, desi au crescut si ele in intervalul orar 9.00 - 15.00, nu au depasit limitele inregistrate in mod obisnuit.
Directorul APM si-a asumat responsabilitatea pentru exactitatea acestor rezultate dar, indirect, a recunoscut ca ele nu sunt tocmai concludente din moment ce fumul toxic de la Romplumb a fost dus de vant in alta directie, iar la punctul de monitorizare nu a putut fi “prinsa pana de poluare”.
Stiri non-stop din Maramures - Articol integral in eMaramures.ro Romplumb Baia Mare(Foto: eMM)