Ministrul de interne britanic, John Reid, cel care vorbea de pericolul unui aflux de imigranţi ieftini, care vor afecta sistemul social din Regatul Unit şi vor fura locurile de muncă ale Ministrul de interne britanic, John Reid, cel care vorbea de pericolul unui aflux de imigranţi ieftini, care vor afecta sistemul social din Regatul Unit şi vor fura locurile de muncă ale cetăţenilor ţării, precum şi despre circa 45.000 de români şi bulgari "indezirabili" ce vor creşte infracţionalitatea în Marea Britanie, şi-a impus punctul de vedere în Cabinetul Blair.
Permis de muncă pe puncte
Măsura va fi una tranzitorie, fără a se ştii exact dacă, după doi ani, piaţa muncii britanice îşi va deschide porţile esticilor nou-intraţi în Comunitatea Europeană sau dacă restricţiile vor fi prelungite cu încă trei ani. Astfel, românii şi bulgarii sunt bine-veniţi ca "muncitori necalificaţi" în sectorul procesării alimentelor şi în agricultură, spre exemplu, la culegerea fructelor. "Căpşunarii" vor primi permis de muncă pentru şase luni. Reid susţine că anul viitor vor fi eliberate în total 20.000 de astfel de permise.
Oricum, noua reglementare îi obligă pe angajatorii din Marea Britanie să dovedească faptul că, în domeniul lor, se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă pentru a putea contracta imigranţi. Cetăţenii români şi bulgari care se încadrează în categoriile amintite vor putea lucra în Regatul Unit de anul viitor doar pe baza unui permis de muncă eliberat în funcţie de pregătirea lor profesională. Aceasta din urmă va fi evaluată după un sistem de puncte.
Studentul român, doar cu part-time
Vestea bună de la Londra se referă la liberi-profesioniştii din cele două ţari, care nu au niciun fel de restricţii după aderare. Restricţii au însă studenţii români şi bulgari care vin la universităţile britanice. Ei vor avea dreptul să lucreze doar cu jumăta