Estimările specialiştilor indică pentru sfârşitul acestui an un deficiot comercial de circa 15 miliarde de euro de la 10,3 miliarde euro în 2005. Pe primele şapte luni ale anului în curs,
Estimările specialiştilor indică pentru sfârşitul acestui an un deficiot comercial de circa 15 miliarde de euro de la 10,3 miliarde euro în 2005. Pe primele şapte luni ale anului în curs, deficitul balanţei comerciale s-a adâncit până la valoarea de 7,036 miliarde euro, cu 41% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.
Piaţa europeană, atacată cu produse IT, vin şi mobilă
"Anul acesta, tendinţele din 2005 se menţin. Cresc în continuare importurile, în raport cu exporturile, situaţie care se va menţine şi în următorii doi ani, după care poate apărea un proces de stabilizare a fenomenului" a precizat, ieri, Winkler. În opinia sa, România se poate menţine pe piaţa europeană doar cu produse competitive generatoare de valoare adăugată. Printre potenţialele industrii cu care ţara noastră ar putea face faţă concurenţei pe piaţa unică se numără cea constructoare de maşini, construcţii navale, componente auto, sectorul IT&C, sectorul vinurilor, al mobilei, dar şi cel al confecţiilor.
Bugetul pentru export, în scădere cu 5%
Cu toate că guvernul ar trebui să susţină creşterea competitivităţii produselor industriale pentru export, mai ales pe fondul concurenţei din 2007, totuşi sumele alocate în acest sens sunt în scădere. Astfel, Executivul a diminuat bugetul pentru 2007, cu circa 50%.
"În condiţiile în care anul viitor vom avea nevoie de aceste fonduri, bugetul alocat pe acest segment a fost diminuat cu 50%. Vom solicita o creştere de la 20 la 55 milioane lei pentru acest program", a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Exportatorii sunt nemulţumiţi şi de bugetul to