Pompierii s-au confruntat, din nou, marti, 24 octombrie, cu incendii provocate de fumatori care au aruncat neglijent resturi de tigara aprinse peste capite de coceni sau fin. Vasile F., din satul Tataru, comuna Dudesti, a iesit in curte sa fumeze o tigara si, fiind cam ametit de alcool, omul nu si-a dat seama ca a aruncat chistocul exact unde nu trebuie. Incendiul care a urmat a distrus 5 tone coceni de porumb. Pompierii Garzii 4 Insuratei au reusit sa stinga complet flacarile la ora 20.25.
In aceeasi zi, la ora 23.39, Dumitru B., din comuna Tufesti, s-a trezit ca-i ard furajele din gospodarie. Incendiul a fost provocat de o persoana neidentificata, cel mai probabil tot din cauza aruncarii neglijente a unui rest de tigara. S-au facut scrum 4 t de coceni si paie, pina cind pompierii Detasamentului Braila 2 au reusit sa lichideze incendiul.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila atrage atentia ca, in ultimele doua luni, din 38 de incendii produse in judetul nostru, 13, adica 25%, au avut la origine fumatul, mai exact aruncarea la intimplare a resturilor de tigari aprinse. Pagubele provocate se ridica la 19.000 RON (190 milioane de lei vechi).
"Trebuie stiut ca temperatura medie a unei tigari aprinse este de circa 550-600 grade Celsius. Aprinderea unor materiale de la resturile de tigara depinde si de factori precum curentii de aer, umiditate, posibilitatea acumularii caldurii, modul de depozitare a materialelor combustibile, cantitatea acestora etc. La marea majoritate a materialelor combustibile exista o faza intermediara de ardere mocnita, de 1-3 ore, caracteristica pentru acest tip de incendii. Initierea unor astfel de sinistre are loc, de regula, dupa amiaza si noaptea. Totusi, pina la urma, singura modalitate de evitare a unui incendiu produs de o tigara aprinsa ramine atentia pe care trebuie orice fumator sa o a