Foto: lifl.fr
Aproape 200 de milioane de oameni vor alcatui cel mai mare bloc sindical din cate au existat vreodata.
La sfarsitul acestei luni, Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL) si Confederatia Mondiala a Muncii (CMT) vor fuziona si alcatui un imens sindicat.
Aceasta miscare va zgudui piata mondiala a muncii, dar va schimba si raportul de forte din miscarea sindicala din Romania.
[c:1:s]Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL) numara 236 de organizatii afiliate si peste 155 de milioane de membri din 154 de tari. In Romania, este reprezentata de CNSLR - Fratia.
Confederatia mondiala a muncii (CMT) are si ea 26 de milioane de membri in 144 de tari. Singurul sindicat romanesc membru afiliat la CMT este Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR).
Peste 50 de organizatii, neafiliate deocamdata la cele doua confederatii, vor fi membre ale viitorului nou bloc sindical.
„CISL si CMT apara aceleasi valori ale sindicalismului liber, democratic si independent”, declara in urma cu cateva luni Guy Rider, secretarul general al CISL. Cele doua organizatii, una cu platforma anti-comunista, cealalta crestina, isi vor uniformiza doctrinele. „Exista diferente de tactica, dar nu si de principii”, a mai spus Rider.
[c:2:s]Dupa fuziunea mondiala, urmeaza cea romaneasca
Analistul politic Cristian Parvulescu spune ca unirea dintre cele doua mari confederatii vine in urma unor probleme de natura ideologica si ca este de asteptat ca in viitorul apropiat si sindicatele romanesti sa puna problema regruparii.
„Fuziunea celor doua confederatii este o actiune pregatita de multa vreme, din cauza ca organizatiile sindicale au pierdut din impactul pe care il aveau. Este o incercare de restabilire politica pe motivul ca desindicalizarea a crescut