Cantitatea de carne de pasare realizata anul trecut in gospodariile din Romania, de 73.000 de tone, reprezinta circa 25% din totalul productiei interne, plasata la 290.000 tone. Totodata, in 2005, consumul de carne de pasare din tara noastra a fost de 450 mii tone, adica 20,7 kg pe locuitor, iar consumul mediu de oua pe cap de locuitor a fost de 235 oua, se arata intr-un comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). De asemenea, productia totala de oua a fost de 5,1 miliarde, peste jumatate, respectiv 2,7 miliarde de oua, fiind acoperita de gospodarii. Romania a importat anul trecut 40 milioane de oua, in timp ce importurile de carne de pasare au totalizat 160.000 tone. Consumul de carne de pasare pe cap de locuitor a fost, anul trecut, de 20,7 kilograme, iar in cazul oualor, de 235 de produse.
Gripa aviara a majorat stocurile cu 40%
Gripa aviara a diminuat consumul de carne de pasare si o majorat stocurile cu pana la 40%, conform producatorilor.
Potrivit unui studiu realizat de USDA (Departamentul american de Agricultura), consumul de carne de pasare din Romania ar putea sa scada in acest an cu circa 11%, din cauza virusului aviar. "In primul semestru al acestui an, numarul de pui broiler a scazut cu 1,3 milioane de capete, comparativ cu perioada similara a anului trecut, firmele preferand sa limiteze productia in conditiile in care inregistrau deja stocuri mari de carne de pui, in urma izbucnirii gripei aviare. Scaderea numarului de pasari a fost determinata si de masurile sanitar-veterinare restrictive", potrivit raportului USDA. Stocurile de carne de pasare se vor diminua la finele anului 2006 la circa 10.000 de tone, estimeaza specialistii americani. Anul trecut, stocurile au totalizat 20.000 tone, de aproape patru ori mai mult decat in 2004.
"Ne asteptam ca acest sector sa recupereze rapid"