Transformarea SPP intr-o directie din cadrul MAI ar fi un deserviciu adus sigurantei statului, aspect dezbatut de ziarul nostru in numeroase ocazii. Potrivit pachetului de legi privind siguranta nationala, Serviciul de Protectie si Paza (SPP) ramane un serviciu independent, subordonat direct Administratiei Prezidentiale.
Razboiul politic dus de Marius Oprea, consilierul premierului Tariceanu, si Radu Stroe, deputat PNL, s-a incheiat prin infrangerea acestora. SPP trebuie sa fie un serviciu ferit de o birocratizare stufoasa, intrucat eficienta protectiei oferite presedintelui, dar si demnitarilor romani sau straini aflati pe teritoriul tarii noastre depinde de fluxul de informatii lipsit de blocaje.
Ca urmare a avertizarilor facute publice de BZA, si propunerea liberalilor privind trecerea Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS) in portofoliul Ministerului Comunicatiilor a cazut, fiind o initiativa defectuoasa care ar fi dus la dezmembrarea acestei structuri.
Negocierile privind pachetul de legi al securitatii statului au ajuns la final. Potrivit surselor oficiale, STS va trece in subordinea MAI ca directie de sine statatoare, iar SPP va ramane un serviciu independent, aflat in slujba Administratiei Prezidentiale.
Razboiul politic pornit de liberalii Marius Oprea si Radu Stroe, care au propus trecerea STS in subordinea Ministerului Comunicatiilor, respectiv a SPP in subordinea MAI s-a incheiat. Propunerile paguboase pentru siguranta statului avansate de liberalii mentionati mai sus nu se vor concretiza.
In cazul in care initiativele ar fi prins la parlamentari, STS ar fi stat sub pericolul dezmembrarii, iar SPP ar fi devenit ineficient din cauza lantului birocratic.
SPP s-a infiintat la 26 decembrie 1989, cand responsabilii milit