Germania vrea sa ne impuna clauza de salvgardare pe justitie de la 1 ianuarie 2007. UE crede ca ar fi o greseala.
Unul dintre cele mai puternice state din Uniunea Europeana (UE) cere Comisiei Europene sa renunte la indulgenta in cazul Bucurestiului si Sofiei si sa impuna clauza de salvgardare sectoriala pe justitie, din primul moment al aderarii.
Potrivit cotidianului german „Handelsblatt”, citat de EUObserver.com, o majoritate covarsitoare din legislativul de la Berlin alcatuita atat din partidele aflate la guvernare, cat si din formatiuni de opozitie, face presiuni asupra Bruxelles-ului pentru aplicarea sanctiunilor incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc standardele europene in privinta sistemului judiciar si a combaterii coruptiei.
O declaratie politica pregatita de crestin-democratii cancelarului Angela Merkel, alaturi de partenerii de guvernare din Partidul Social-Democrat, si sustinuta de opozitia liberala si ecologista, afirma ca legislativul de la Berlin „considera ca masurile de salvgardare sunt necesare (inca - n.r.) din debutul aderarii (Romaniei si Bulgariei - n.r.), in cazul in care deficitele semnalate de Comisia Europeana nu sunt rezolvate pana la 1 ianuarie 2007”.
Aplicarea clauzei sectoriale pe justitie va insemna nerecunoasterea in UE a hotararilor judecatoresti emise de instantele din Romania si Bulgaria.
Comisia UE se opune
Conform „Handelsblatt”, parlamentarii germani considera ca decizia privind eventuala activare a clauzelor de salvgardare trebuie luata, cel mai tarziu, la summitul liderilor UE din decembrie.
Comisia UE, care a programat o noua evaluare a progreselor Romaniei si Bulgariei pentru martie 2007 si activarea sau nu a clauzelor pentru iunie 2007, a respins ieri apelul Germaniei.
Semnificatii
Initiativa Bundestagului, un apel cu greutate
Apelul la exi