Posibilitatea a fost evocată de comandantul forţei multinaţionale, generalul Casey
Gen. Casey a mai afirmat că speră ca autorităţile militare irakiene să preia, în termen de 12 până la 18 luni, răspunderea securităţii ţării, dar afirmaţiile sale sunt privite cu scepticism chiar în SUA. Senatorul democrat Jack Reed, membru al Comitetului Senatorial pentru Serviciile Armate, a atras atenţia că stabilirea unor date anume pentru a încredinţa controlul forţelor guvernamentale irakiene nu este realistă, atâta vreme cât "ce se hotărăşte astăzi se revocă după 24 de ore". În acelaşi sens, fostul ministru adjunct al apărării în administraţia Reagan, Lawrence Korb, a susţinut că tot ceea ce se petrece acum în Irak echivalează cu "un război civil", iar militarii americani sunt prinşi la mijloc în acest sângeros conflict intern.
Unul dintre comentariile cele mai drastice asupra actualei situaţii aparţine ziarului amintit mai sus, "New York Times", care scrie negru pe alb: "Problema nu mai este dacă America poate câştiga războiul din Irak, ci dacă se poate retrage fără a lăsa în urmă un război civil fără sfârşit, care va intensifica haosul în întregul Orient Mijlociu şi va propaga terorismul pe întreg globul".
Asemenea predicţii şi-au găsit o neaşteptată confirmare din partea consilierului prezidenţial pentru securitatea naţională Stephen Hadley, care, întrebându-se retoric "va fi pace, se va pune capăt violenţelor?", a răspuns categoric: "Fireşte că nu. Violenţele vor continua vreme îndelungată de acum încolo în Irak". De aici, probabil, şi vechicularea posibilităţii de suplimentare a efectivelor militare.