Profiturile dezvoltatorilor de cladiri de birouri din Bucuresti se situeaza intre 40% si 60%, dar rata de profitabilitate va avea o tendinta descendenta si se va stabiliza, in perioada urmatoare, potrivit consultantilor imobiliari.
Analistii considera ca profiturile vor incepe sa scada in urmatorii ani din cauza cresterii concurentei, a cheltuielilor cu materialele de constructii si cu forta de munca si a maturizarii pietei. Costurile de dezvoltare a unei cladiri de birouri - atat pretul terenului cat si costurile de constructie - vor creste mai ales odata cu intrarea in UE. Profiturile nu vor scadea atat timp cat ritmul de crestere al veniturilor si al cheltuielilor este comparabil, afirma reprezentantii Colliers. Insa, in urmatorii 3-5 ani, chiriile se vor stabiliza si, odata cu maturizarea pietei, la fel vor face si ratele de capitalizare, pe cand costurile vor continua sa aiba o crestere usoara.
Analistii DTZ au calculat profitul dezvoltatorilor luand in considerare un studiu de caz, cu un cost de constructie de 1.000 de euro pe metrul patrat, o chirie de 16 euro pe metrul patrat si un randament al investitiei de 7,5%. In aceste conditii, profitul firmei s-ar situa la 796 de euro pe metrul patrat, in conditiile in care veniturile atrase ating nivelul de 2.560 de euro, la un cost de 1.765 de euro.
"In final, avem o rata de profit de 45% la nivel de costuri si de 31% raportat la venit. In concluzie, cred ca este rezonabil sa asumam o rata a profitului in dezvoltarea cladirilor de birouri intre 40% si 60%", afirma Daniel Mitarcu, consultant senior in departamentul terenuri al DTZ. In ultimul an au aparut pe piata dezvoltatori care construiesc la rate de profitabilitate mai mici si in consecinta isi pot securiza proiecte la preturi mai mari. "In acest caz, cei care detin in portofoliu proiecte imobiliare mari au in prezent oportunitatea vanzarii