In dialog cu EurActiv.ro, cunoscutul istoric Dennis Deletant realizeaza, pentru cititorii nostri, o radiografie a celor mai fierbinti probleme cu care societatea romaneasca se confrunta in pragul aderarii la Uniunea Europeana. Ioana Speteanu
EurActiv.ro: Domnule profesor, istoria este scrisa de invingatori. Din punctul dumneavoastra de vedere, unde ne plaseaza pe noi, romanii, momentul decembrie 1989, in tabara invingatorilor sau in tabara invinsilor, cum Romania traditional s-a situat in istorie?
Dennis Deletant: Istoria este in parte scrisa de invingatori. Ea este intotdeauna reformulata, regandita, revizuita si desi invingatorii apar in prim plan, totusi, pentru analiza obiectiva a istoriei trebuie luata in seama si viziunea celor invinsi. Romania a avut o soarta ingrata dupa razboi, in sensul ca a fost consemnata zonei de influenta sovietica.
Deci, din acest punct de vedere, si politic si cultural Romania este o tara invinsa. A fost nevoita sa se conformeze unor principii care erau totusi straine conceptiilor occidentale, precum si conceptiilor adoptate de romani. Istoria Romaniei a fost pervertita, iar drepturile omului au fost trunchiate. In acest sens, Romania a fost o tara invinsa, dar totusi nu a ramas astfel.
Cu ocazia revolutiei din 1989, vocatia europeana a Romaniei a reaparut si s-a manifestat prin dorinta romanilor de a imbratisa anumite valori ale Europei de vest, dar si prin dorinta acesteia din urma de a ajuta Romania sa intoarca spatele unui trecut dureros. Din aceasta perspectiva, decembrie 1989 plaseaza tara pe o pozitie invingatoare.
EurActiv.ro: Ca istoric, aveti o viziune de ansamblu asupra trecutului si prezentului romanesc si european. Din aceasta perspectiva, ce mesaj putem transmite acelora dintre romani care, sub impactul costurilor mari ale aderarii, privesc Uniunea Europeana ca