Austriecii au intrat in Romania foarte devreme pe piata asigurarilor, prin Sara Merkur, in 1995, iar acum sunt printre cei mai mari investitori straini din acest sector.
In momentul de fata, din primele zece companii de asigurari de pe piata locala, ei detin Omniasig si Unita prin grupul Vienna Insurance (fosta Wiener Staedtische) si Generali, prin compania omonima, si au participatii importante in ARDAF, prin Raiffeisen, si in ASTRA, prin compania Uniqa.
Marile nume ale pietei mondiale a asigurarilor, ING, Allianz, Vienna Insurance, Uniqa sau Generali, au intrat pe piata noastra fiind atrase de gradul relativ scazut al dezvoltarii segmentului de asigurari. Faptul ca piata nu a crescut suficient de repede pentru a permite primilor intrati pe piata sa se bazeze pe o crestere organica a operatiunilor proprii in ritmul dorit a determinat o perioada de 4-5 ani in care au avut loc in medie 2-3 preluari la fiecare 12 luni. Un exemplu relevant este cel dat de activitatea Vienna Insurance, fosta Wiener Staedtische, care a operat achizitii de peste 70 de milioane de euro pe piata noastra de asigurari.
Vienna Insurance, cea mai mare companie austriaca de asigurari, a intrat pe piata noastra in 2001 prin cumpararea unui pachet de 51% din Unita, prima companie de asigurari cu capital privat din Romania, pentru suma de 3,15 milioane de euro, de la omul de afaceri Josef Goschy.
In 2002, dupa ce si-au majorat participatia la capitalul social al Unita pana la 99,99%, austriecii de la Vienna Insurance s-au hotarat sa-si consolideze pozitia pe piata locala de profil, aflata intr-o perioada de crestere accelerata, si au achizitionat un pachet de 51,9% din Agras, platind fondului de investitii israelian TBI Holding suma de 2,9 milioane de euro.
Piata s-a zguduit in mai 2005, cand Vienna Insurance a anuntat preluarea Omniasig, pentru o suma record de 64 de m