Toate instantele si Parchetele si-au deschis ieri usile tuturor persoanelor interesate sa cunoasca modul in care functioneaza justitia si care este rolul profesionistilor ei.
In acest sens, Comisia Europeana si Consiliul Europei au stabilit ca "Ziua Europeana a Justitiei Civile" sa fie sarbatorita, in fiecare an, la data de 25 octombrie.
Potrivit Consiliului Europei, "numeroasele instrumente adoptate, precum si crearea Comisiei Europene pentru Eficienta Justitiei (CEPEJ), reflecta dorinta de a avea acces la o justitie mai dreapta si mai eficienta". Bazandu-se pe acest lucru, Consiliul Europei incurajeaza independenta justitiei si impartialitatea judecatorilor, asistenta judiciara, simplificarea procedurilor, reducerea sarcinii excesive de lucru din tribunale si diminuarea termenelor judiciare, folosirea medierii si consolidarea procedurilor de executare a deciziilor justitiei.
Organizatia incurajeaza si utilizarea noilor tehnologii ale informatiei, deoarece ele asigura rapiditatea, eficienta si calitatea sistemului judiciar.
Din aceste motive, incepand cu luna octombrie 2003, Consiliul Europei a lansat, in cooperare cu Comisia Europeana, Ziua Europeana a Justitiei Civile, scopul fiind acela de a ajuta publicul sa inteleaga modul de functionare al sistemului judiciar si care este rolul profesionistilor ei.
Prin stabilirea Zilei Justitiei Civile, Comisia Europeana readuce in atentie cetateanul, in interesul caruia trebuie sa lucreze justitia pentru a-l ajuta sa-si rezolve disputele private si a-si afirma drepturile.
Cresterea gradului de transparenta a procedurilor judiciare pentru fiecare cetatean in parte reprezinta o necesitate a societatii actuale, care poate fi realizata atat prin mecanisme institutionalizate (mentinerea, chiar daca circumstantial, a rolului activ al judecatorului in procesul civil, cresterea cazurilor si a m