Marjele de profit in tranzactiile imobiliare depasesc 100%.
De la introducerea impozitului pe castigul din tranzactiile imobiliare in luna iunie a anului trecut, profitul brut realizat de persoanele fizice s-a ridicat la aproximativ un miliard de euro.
Incasarile bugetare din acest impozit pentru ultimele sapte luni din 2005 au fost de 25,3 milioane de euro. In conditiile unei rate de impozitare de 10%, profitul brut obtinut de speculatorii imobiliari a fost de aproape 253 de milioane de euro. Daca impozitul ar fi fost aplicat pe intreaga durata a anului, incasarile bugetului ar fi depasit probabil 43,3 milioane de euro, corespunzatoare unui profit brut de 433 mil. euro.
Anul acesta, bugetul prevede printre incasari suma de 88,5 milioane de euro din tranzactiile speculative cu proprietati imobiliare, corespunzatoare unui profit brut de 553 de milioane de euro (impozitul a fost majorat anul acesta de la 10% la 16%). In total pe ultimii doi ani, profitul brut obtinut de persoanele fizice din astfel de vanzari cu terenuri, case si apartamente depaseste 986 de milioane de euro, facand piata imobiliara cea mai profitabila investitie din economie.
"Din totalul de apartamente cumparate, cam 10-15% sunt achizitionate de astfel de speculatori", spune Radu Lucianu, managing partner al firmei de consultanta imobiliara Eurisko. In cazul proiectelor rezidentiale noi, speculatorii cumpara devreme si vand la finalizarea proiectului, facand un profit de zeci de mii de euro pe apartament.
"Sunt persoane fizice care cumpara apartamente la inceputul proiectelor, la preturi promotionale, pentru a le vinde ulterior la o valoare mai mare, pentru profituri de 20-30.000 de euro. Nu stiu insa daca aceasta este chiar o afacere, tinand cont de sumele obtinute", a mai spus Lucianu.
Intregul profit brut de un miliard de euro calculat pe baza in