Numarul tranzactiilor cu imobile de patrimoniu a crescut cu circa 35% in ultimii doi ani, valoarea totala ajungand la peste 50 de milioane de euro. "In raport cu anul 2004 putem spune faptul ca numarul tranzactiilor imobiliare generate de acest segment imobiliar a crescut, la nivelul intregii tari, cu aproximativ 30%-35%", a declarat Oana Taraze, associate managing director la agentia Eurohouse.
Vilele vechi, construite la sfarsitul secolului XIX si in perioada interbelica, au devenit foarte cautate odata cu intrarea pe piata a investitorilor straini care au sesizat potentialul caselor de patrimoniu datorita suprafetelor generoase pe care le ofera, cu 10 pana la 15 camere.
Insa nu toti potentialii cumparatori de case boieresti sunt tentati de achizitionarea lor in scopul de a le transforma in resedinte. Motivele sunt in principal structura de rezistenta slabita, instalatii electrice si sanitare precare, la care se adauga complicatii suplimentare in cazul unui imobil de patrimoniu pentru care orice modificare trebuie autorizata si de Ministerul Culturii.
O prima categorie a celor care cumpara locuinte vechi, in cazul de fata constructii cu valoare de patrimoniu, foarte bine plasate, sunt investitorii romani care urmaresc sa-si exprime pozitia sociala si gradul de notorietate, potrivit reprezentantilor Eurohouse.
Cea de-a doua categorie este reprezentata de grupuri de investitii, "corporate investors", care achizitioneaza acest tip de proprietati in scopuri comerciale, fie pentru a le inchiria, fie pentru a le revinde, la un pret dublu sau chiar triplu, in conditiile renovarii respectivei cladiri.
Pretul de vanzare al acestor case incepe cu 1,5 mil. euro si poate ajunge pana la peste 6 milioane de euro. Insa pretul unei astfel de vile poate sa ajunga, in functie de zona si de suprafata, chiar si pana la 20 mil. euro.
Cererea pentru