Ieri, reprezentantii ANPDC au inaugurat infiinatarea unui centru de coordonare a actiunilor destinate copiilor strazii. Denumire pompoasa pentru un proiect care nu se poate inca derula. Explicatia: nu exista inca oamenii care sa lucreze si nici telefonul verde la care sa se preia mesajele.
La 22 martie a.c., la intalnirea pe care Jurnalul a avut-o cu cei se ocupa de soarta copiilor cu probleme din Romania, Bogdan Panait, secretarul de stat al ANPDC, a sustinut cu tarie ca in aceasta toamna se vor vedea rezultatele pe care le va avea deschiderea centrului. Conform planului-cadru, acest centru trebuia sa apara in primul trimestru al acestui an. De la data stabilita s-au scurs luni bune, in care insa nu s-a facut nimic. Decat o inaugurare a ceea ce va urma sa fie "peste sase-sapte luni", conform spuselor lui Panait. Potrivit statisticilor, in Bucuresti sunt circa 500 de copii ai strazii, iar la nivelul intregii tari, 1.700.
FONDURI ASTEPTATE. Aflat in doua camarute minuscule de pe Strada Academiei nr. 5, centrul se vrea a fi un serviciu nonstop, in care se vor monitoriza copiii strazii. "Cu ajutorul unei harti-satelit vom avea situatia exacta a strazilor si a locurilor in care se afla astfel de gasti. Imediat, in zona se va deplasa o echipa mobila, ce va incerca sa rezolve problemele. In fiecare sector va fi un serviciu format din zece oameni. Chiar astazi la unul dintre sectoare se organizeaza concurs pentru ocuparea posturilor", a explicat presedintele ANPDC. Copiii strazii nu vor avea acces in centru. Echipele de interventie vor fi formate din trei asistenti sociali. Ei vor duce tinerii aflati in strada in centre de primire in urgenta. Numai ca, dupa cum insusi secretarul de stat declara, "in afara de Sectoarele 1 si 3, nu sunt locuri libere". Panait vine si cu solutia: "In curand vom avea un proiect prin care vom putea imprumuta cinci milioane de euro de