City of London celebreaza azi implinirea a 20 de ani de la "Big Bang-ul" financiar care a contribuit la transformarea acestuia dintr-un club de gentlemeni intr-un centru financiar de importanta majora la nivel mondial, comenteaza Reuters. Ceremonia va avea loc la Mansion House, palat in stil georgian construit in 1739 pentru a servi drept resedinta oficiala a primarului City of London.
City of London, care inconjoara Mansion House, a suferit schimbari majore nu numai in privinta numarului de banci straine si case de brokeraj, dar si in privinta culturii si a diversitatii.
Persoane care au lucrat in City in urma cu 20 de ani si-l amintesc ca un club dominat de masculinitate, unde accesul era asigurat de familie sau de scolile urmate.
Platforma unde se desfasurau tranzactiile la London Stock Exchange era o adevarata piata, unde traderii se cunosteau unii pe altii. "Majoritatea participantilor proveneau din familii renumite si nu erau nevoiti sa demonstreze cine sunt", a spus un trader care a inceput sa lucreze in City in anul 1970. El si-a amintit de unul dintre participanti, care lua pranzul la hotel Savoy in fiecare zi si calarea cu Regina Mama.
Peter Meinertzhagen, presedinte al casei britanice de brokeraj Hoare Govett, cu o cariera de 40 de ani in City, considera ca unele schimbari sunt benefice, iar altele nu. Cand a inceput sa lucreze in City, biroul sau se deschidea la 8.30 A.M. si se inchidea la 5.30 P.M.. In prezent, programul de lucru incepe la 6.00 dimineata si se incheie la miezul noptii, chiar mai tarziu. "Este o ocupatie care iti consuma tot timpul, nimeni nu mai are timp pentru altceva", a aratat Meinertzhagen, care apreciaza in schimb beneficiile tehnologiei. Odata cu dezvoltarea centrului financiar, au crescut si salariile bancherilor si brokerilor, care se ridica in prezent la nivelul milioanelor de lire sterline. Concurenta in