Investitorii austrieci au ajuns sa faca legea pe piata bancara. Judecand dupa activele totale, bancile cu actionari din Austria concentreaza peste 35% din piata bancara.
Nu mai putin de sase banci din sistem au in spate actionari austrieci - BCR, care a trecut recent in proprietatea Erste Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank si cei doi jucatori specializati pe nisa economisirii-creditarii in domeniul locativ, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, respectiv HVB Banca pentru Locuinte.
In plus, institutia care va rezulta din fuziunea HVB-Tiriac si UniCredit Romania, sub umbrela grupului italian UniCredito, va fi coordonata de BankAustria-Creditanstalt (BA-CA), cea mai mare banca din Austria. BA-CA facea parte din grupul german HVB Bank, care a fuzionat cu UniCredito. Banca austriaca va coordona insa subsidiarele grupului rezultant din Europa Centrala si de Est.
Cota de piata a investitorilor austrieci a crescut sensibil dupa preluarea BCR, liderul sistemului bancar local, de catre Erste. Practic, BCR a contribuit la cota detinuta de austrieci pe piata locala cu 25%, propulsanu-i astfel in pozitia de lider detasat.
Activele celei mai mari banci de pe piata au depasit 11,5 mld. euro in august, fiind mai mari cu aproape 24% fata de 2005, in conditiile in care portofoliul de credite acordate clientilor s-a majorat cu peste 46%, pana la aproape 6,7 mld. euro. Erste a obtinut controlul BCR dupa ce a platit 3,75 miliarde de euro pentru un pachet de 62% din actiunile bancii. Tranzactia a fost finalizata abia la jumatatea lunii octombrie, desi rezultatul licitatiei fusese anuntat inca din decembrie trecut. Intre timp, statul roman a avut de rezolvat mai multe probleme, dintre care cea mai dificila a fost cea a garantiilor oferite de stat in contul daunelor care ar putea aparea din activitatea Bancorex, banca absorbita de BCR in 1999.
Potrivit sefilor Erste,