CLADIRI DE PATRIMONIU Povestea caselor familiei Ion C. Bratianu in Bucuresti continua pe Calea Dorobantilor cu eleganta cladire de la numarul 16, actualul sediu al Ambasadei Ucrainei in Romania
In imediata apropiere a intersectiei Bulevardului Dacia cu Calea Dorobantilor si strada Mihai Eminescu se contureaza frumos un grup de cladiri de la inceputul secolului al XX-lea. Resedinta lui Constantin (Dinu) I. C. Bratianu fiind amplasata intre alte doua cladiri remarcabile, casa Simionescu-Ramniceanu - actual sediu al British Council - si vila Filitti, fost sediu al Ambasadei Croatiei.
CONSTANTIN (DINU) BRATIANU Dinu Bratianu s-a nascut in 1866 la Florica, in absenta tatalui sau, plecat in Germania sa il aduca in tara pe viitorul domnitor si rege Carol I. El era cel de-al patrulea copil si al doilea fiu al lui Ion C. Bratianu, purtand numele bunicului sau.
A studiat ingineria la Scoala Politehnica si la Institutul de Mine din Paris. Ionel si apoi Vintila s-au ocupat de politica, lui Dinu revenindu-i partea de economie si administrarea bunurilor familiei. El a fost directorul Bancii Romanesti, cea mai importanta banca privata din tara, al "Creditului Funciar Rural", al "Creditului Urban", iar mai tarziu va fi initiatorul "Creditului Industrial".
Pastrand insa traditia familiei, Dinu a activat ca deputat permanent intre 1910 si 1938. Sub greutatea numelui sau, in anul 1934, dupa moartea fratilor sai si asasinarea unui prieten apropiat, accepta sa devina presedinte al Partidului National-Liberal, de altfel ultimul presedinte al PNL liberal inainte 1989.
Dupa lovitura de stat din 23 august 1944, Dinu Bratianu a reprezentat in guvern PNL ca ministru de stat, ca si Iuliu Maniu din partea PNT. La 30 iulie 1947, regimul comunist ia hotararea sa dizolve PNT, PNL nu este dizolvat, dar lui Dinu Bratianu i s-a fixat domiciliu obligatoriu la resedinta sa