Centrala de la CernavodaSursa: Mix Media
Directiile in care se va dezvolta politica energetica a Romaniei sunt carbunele si energia nucleara. A anuntat-o Traian Basescu, prezent la o conferinta despre securitatea energetica a Romaniei, la o saptamana dupa participarea la summitului UE de la Lahti, unde s-a discutat despre dependenta de Rusia in materie de petrol si gaze.
Vorbind despre viitorul sectorului energetic romanesc, presedintele a precizat ca „in conditiile cresterii prognozate in urmatorii ani a pretului la hidrocarburi si in conditiile actualei dependente de o sursa unica de aprovizionare cu gaze naturale din import, productia de energie pe baza de carbune si energie nucleara reprezinta principalele optiuni de viitor ale Romaniei”.
Analistii economici par sa fie de acord cu Basescu, dar atentioneaza ca problema este mai delicata decat pare, si ca bugetul pentru anul viitor este departe de a arata o dezvoltare pe directia aratata de presedinte.
Prezent la Palatul Cotroceni, la conferinta „Energia-Dezvoltarea Cooperarii”, organizata de Asociatia George C. Marshall, Ambasada S.U.A. si Ambasada R.F. Germane la Bucuresti, Traian Basescu a atins problema securitatii energetice in Europa si in Romania.
Basescu a reluat teza diversificarii surselor de aprovizionare si a rutelor de transport, declarand ca se impune limitarea dependentei de resursele energetice primare si utilizarea unor resurse alternative, regenerabile.
Presedintele a reamintit faptul ca mixul energetic al Europei este dominat in prezent de combustibilii fosili. In anul 2005, petrolul a constituit aproximativ 37% din consumul energetic al UE, gazele naturale 24%, combustibilii solizi 18%, puterea nucleara 15% iar resursele regenerabile 6%.
Pana in 2030, cantitatea consumata de carbune se va diminua
[c:1:d]La nivelul