Gramofon
Aproape 150. Acesta a fost timpul necesar pentru ca muzica sa treaca bariera laboratorului lui Leon Scott pentru ca acum sa fie ascultata in metrou pe device-uri capabile sa inmagazineze cateva mii de piese. HotNews.ro va propune o calatorie prin toate etapele ce au condus la inventarea IPod-ului si MP3 player-ului.
Fonoautograful, Gramofonul, Grafofonul si altele...
Primul dispozitiv capabil sa inregistreaze sunete a fost fonoautograful lui Leon Scott, inventat in 1857. Inregistrarile initiale era extrem de scurte, adesea mai mici de o secunda. In ciuda incercarilor, tehnologia moderna nu a reusit sa reproduca un dispozitiv similar care sa fie functional.
Continuatorul muncii lui Scott, Graham Bell, a folosit in experimentele sale un cadavru pentru a vedea modul in care sunetele sunt propagate de urechea umana.
Alaturi de Bell, Thomas Edison a fost. la randu-i, un pionier.
O mica parte din inregistrarile lui Thomas Edison se mai pastreaza inca la Muzeul Edison National Historic, insa din cauza starii in care se afla specialistii nu au reusit sa le repuna in circulatie.
Thomas Alva Edison
La mai putin de zece ani de la experimentele realizate de Edison, un competitor serios aparuse pe piata. Gramofonul. In principiu era un fonograf putin mai evoluat. Primele incercari de a exploata potentialul comercial al noilor dispozitive a fost promovarea lor breasla stenografilor, care ar fi avut astfel posibilitatea sa renunte la scrisul de mana.
Succesul a intarziat sa apara pana in momenul in care “noile cutii magice” au inceput sa fie amplasate in locuri publice, functionand pe baza introducerii de monede. A fost debutul ideii de juke-box. Calitatea sunetului era destul de proasta, insa pentru vremurile acelea inovatia era spectaculoasa.
Fonoautograful lui Berliner
Tehno