Decizia luata de doua agentii de rating de a reduce ratingul de credit al Italiei intensifica temerile conform carora intreaga zona euro ar putea fi destabilizata in urma deteriorarii conditiilor financiare ale uneia dintre principalele economii ale Europei, scrie The Wall Street Journal Europe.
Standard & Poor's si Fitch Ratings au decis amandoua sa reduca ratingul de credit al Italiei cu o pozitie, invocand ceea ce acestea au numit incapacitatea guvernului de a lua suficiente masuri pentru a rezolva problemele legate de sectorul de finante publice si de scaderea deficitului cu care se confrunta Italia.
In urma acestei decizii, Italia se situeaza pe pozitia a doua in randul tarilor cu cel mai scazut rating al creditului din zona euro, dupa Grecia, si la trei pozitii distanta de alte economii importante din zona euro, cum ar fi Franta.
Decizia de reducere a ratingului scoate in evidenta diferentele din ce in ce mai mari din punctul de vedere al ratelor de crestere, inflatiei si productivitatii existente intre tari cu performante extrem de slabe, cum este cazul Italiei, si economiile mai sanatoase din zona euro.
Italia nu a inregistrat niciun fel de crestere anul trecut, comparativ cu media de 1,3% a zonei euro; costurile ridicate cu forta de munca conduc la o scadere a competitivitatii sale in raport cu tari ca Germania.
Desi tarile din zona euro au un regim monetar comun, politicile fiscale si de reglementare diferite le confera acestora ritmuri si directii diferite de dezvoltare. Acest lucru pune presiune asupra politicii unitare a Bancii Centrale Europene, care, spun unii observatori, stabileste niveluri ale ratelor dobanzii care sunt prea scazute pentru economiile cu un ritm alert de dezvoltare si prea ridicate pentru cele cu ritmuri lente.
Astfel, "apare in mod natural intrebarea daca aceasta este o piata omogena si daca acest