Se poate observa o dezvoltare a zonei rezidentiale inspre Gilau si Floresti. Localitatile exterioare devin mai interesante. Preturile sunt mici, iar suprafetele mai mari permit dezvoltarea unor ansambluri. Zone ca Apahida si Jucu nu au prins, fiindca exista probleme de acces. In trei-patru ani se va vedea o reorientare a orasului inspre suburbii, spune Doru Lupeanu, marketing manager Grup de Lux.
Lumea merge dupa elite. Persoanele cu bani au avut case in centru, apoi s-au orientat catre periferie, iar acum au inceput sa iasa din Cluj si sa isi ridice case pe suprafete mari, explica Lupeanu. Orientarea inspre zonele din preajma municipiului nu mai este apanajul celor care dispun de resurse financiare.
Preturile intr-un ansamblu in Gilau pot fi mai mici chiar decat cele ale unui apartament cu trei camere intr-un bloc vechi.
Alaturi de avantajul preturilor mici, pentru dezvoltatori si cumparatori exista perspective de dezvoltare ale zonelor. Terenurile din Floresti au preturi de 50-80 euro/ mp, iar cele din Gilau, 40 de euro. Ca teren, dispunere, peisaj, cele mai atractive sunt Floresti si Gilau, suprafetele dinspre Capus, crede Sanda Moldovan, presedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare Cluj.
Oamenii nu sunt obisnuiti cu distantele mari, dar, pentru perioada urmatoare, orientarea inspre exteriorul municipiului se va resimti, spune Ani Capusan, manager Nobila Casa.
Proiecte de milioane de euro
Autoritatile locale si investitorii au o viziune optimista pentru dezvoltarea in afara orasului pe termen scurt. In afara de locuintele pe care le vom construi noi, vindem si terenuri. In ultimele trei luni, de cand le-am scos spre vanzare, am contractat 25% din teren, spune Marius Abrudan, administrator Terra Progressio.