Importatorii de echipamente sanitare si clinicile particulare au, de ieri, toate sansele sa-si dubleze profiturile. Folosirea instalatiilor radiologice din toate spitalele - aparatura invechita si care provoaca o iradiere mult prea marea populatiei - a fost interzisa.
Apropiata aderare la Uniunea Europeana a impus restrictii si in ceea ce priveste aparatele pentru microradiografierea plamanilor. Tarile care se respecta nu mai folosesc astfel de aparate de 10 ani.
Autoritatile ar trebui sa faca un efort financiar imens pentru a inlocui, la nivel national, sistemele de microradiografiere a plamanilor cu cele care realizeaza o radiografie conventionala pe film. Specialistii in domeniul medical spun ca masura interzicerii aparaturii existente este binevenita, avand in vedere ca si personalul, dar si pacientii erau supusi unui grad mare de iradiere. Pe de alta parte, avantaje serioase vor obtine clinicile particulare, unde pretul unei radiografii este de 3 ori mai mare decat cel practic la un spital, dar si importatorii de aparatura care vor fi solicitati sa aduca din strainatate aparatele radiologice conforme cu normele impuse de UE.
Folosirea instalatiilor radiologice de microradiografiere a plamanilor a fost interzisa de ieri, motivul fiind angajamentele asumate de Romania in fata UE. Declaratia ii apartine lui Anton Coroianu, directorul Directiei de Radiatii Ionizante din cadrul Comisiei pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Aparatele pentru microradiografiere au fost interzise, deoarece ele provoaca o iradiere mult prea mare a pacientilor. Mai mult decat atat, aparatura este si invechita, astfel de sisteme nemaifiind folosite in spatiul comunitar de 10 ani.
Titularii autorizatiilor de utilizare pentru aceste aparate sunt obligati sa le scoata din uz. Ordinul prevede si faptul ca toate autorizatiile de utilizare pentru aceste aparate radiol