Infiintarea unei universitati de stat cu predare in limba maghiara nu este o problema care sa-l priveasca pe ministrul Educatiei si Cercetarii. Mihail Hardau a declarat ieri la Sfantu Gheorghe, ca aceasta este mai mult o chestiune legislativa. "Asta este o problema care nu-mi apartine la ora actuala, este o chestiune legislativa", a spus ministrul Hardau, citat de Mediafax. El a spus, totusi, ca este impotriva segregarii, indiferent de ce natura ar fi.
"Nu o consider benefica, exista Universitate la Targu Mures cu predare in limba maghiara, dar nici nu au fost inaintate documente daca este sau nu necesara infiintarea alteia", a adaugat Hardau.
Potrivit ministrului, Universitatea "Babes Bolyai" este deja o Universitate multiculturala, "una dintre cele mai bune".
Comitetul de Initiativa Bolyai, Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal si alte asociatii de tineret au organizat, in urma cu 10 zile, in mai multe orase din Transilvania, "Ziua deschisa" a viitoarei Universitati Bolyai, cerand infiintarea unei universitati de stat cu predare in limba maghiara.
Potrivit lui Hantz Peter, purtatorul de cuvant al Comitetului de Initiativa Bolyai, tinerii maghiari solicita infiintarea unei universitati (Bolyai) cu predare in limba maghiara finantata din bugetul Romaniei. "Si noi suntem contribuabili si avem dreptul sa studiem in limba maghiara intr-o universitate finantata de statul roman", a declarat Hantz Peter.
Comitetul de Initiativa Bolyai doreste astfel sa reintroduca in discutia publica problema educatiei superioare in limba minoritatilor. Infiintat in mai 2005, Comitetul de Initiativa Bolyai (CIB) militeaza pentru invatamant in limba maghiara finantat de statul roman. Pentru a-si sustine cauza, reprezentantii CIB au sesizat pana acum Parlamentul European, ONU si OSCE, sustine Mediafax.
Infiintarea unei universitati de stat cu predare in