Grupul Delhaize detine, la vedere, in Romania, hypermarket-urile Cora si supermarket-urile Profi si Mega Image. In spatele acestor afaceri este, insa, o panza de paianjen tesuta intre zeci de societati din tara noastra si cateva de peste hotare.
Scopul numeroaselor microintreprinderi din Romania detinute de grupul Delhaize este achizitionarea de terenuri si de spatii pentru realizarea de magazine.
Spre exemplu, hypermarket-ul Cora, deschis recent in Cluj, a fost construit pe un teren din care 5,7 hectare au fost concesionate de Primarie si 7 hectare iau fost vandute de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara catre SRL-urile BTC Technical Construction si Cluj-Napoca Estate. Acestea erau inregistrate in judetul Timis. In 2005, au fost radiate si transferate in Bucuresti.
Bilanturile lor fiscale pe anii 2004 si 2005 ne arata in dreptul cifrelor de afaceri si al angajatilor cifra zero, iar in dreptul datoriilor si pierderilor, miliarde de lei vechi. BTC Tehnical si Cluj-Napoca Estate au ajuns actionare la firma-mama, Romania Hypermarche SA, care detine lantul Cora.
De aceeasi boala sufera si alte SRL-uri, cu profil de agentie imobiliara, utilizate pentru cumpararea de terenuri pe care s-au construit supermarket-uri. Societatile au fost aduse in Capitala si amortite dupa ce tranzactiile imobilaire s-au incheiat.
Suveica aduce impozite cat mai mici
Mecanismul este simplu: daca achizitiile de terenuri s-ar fi facut doar pe o singura societate din Romania, apartinand grupului Delhaize, aceasta ar fi platit impozite uriase, asa ca s-au impartit sarcinile fiscale pe mai multe microintreprinderi cu un singur angajat. Acestea plateau, inainte de ianuarie 2005, impozit pe venit de numai trei la suta, iar, dupa ianuarie 2005, de 1,5 la suta.
Daca ar fi platit impozit pe profit, acesta ar fi fos