Incet si sigur, societatea "PAL" SA - cea mai veche societate de profil din tara - care, pina in urma cu 10 ani, era un nume de referinta in mediul de afaceri local, se stinge. Practic, dupa moartea, la inceputul acestui an, a administratorului unic, romanul de cetatenie elvetiana Stefan Dobrita, interesul mostenitorilor sai in a dezvolta afacerea s-a redus la minim. Orientarea politicii manageriale s-a canalizat spre lichidarea in totalitate a afacerii, in sensul valorificarii tuturor activelor, mai cu seama a celor imobilizate. De altfel, este de notorietate faptul ca mostenitorii sai implicati in afacerea din Elvetia nu au fost de acord inca de la inceput cu extinderea portofoliului de participatii prin achizitia pachetului majoritar de actiuni la SC "PAL" SA Braila. In plus, in cadrul uneia dintre ultimele discutii purtate cu reporterii "Obiectiv", Dobrita ni s-a confesat ca priveste afacerea SC "PAL" ca pe un hobby, o activitate care il tine "in priza" si ii prelungeste viata.
850 de tone de utilaje au ajuns la fier vechi
In ultima perioada, tot mai multe voci dau ca sigur scenariul lichidarii afacerii din Braila invocind in sustinerea teoriei deciziei luate de actionarul majoritar, firma "Merona Holding" din Elvetia condusa in prezent de o fiica a lui Dobrita, in timp ce nepotul fostului administrator unic conduce afacerea SC "PAL". Practic, in ultimul an, aproape intreg stocul de produse finite a fost lichidat, sediul societatii a fost mutat pe platforma de la Kilometrul 10, au fost valorificate la fier vechi instalatii intregi din fostele fabrici de mobilier si de chibrituri, mii de metri patrati de teren fiind vindute.
La acest moment, activitatea de productie a "PAL" este ca si inexistenta, pentru ca de pe liniile de productie ale fabricii de mobila, sau celei de melaminare a placilor de PAL, amplasat