aferent."Conform noului cod fiscal, act normativ ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2007, succesiunile vor fi scutite de impozitul de 1% o perioadă de doi ani, faţă de un an, cât aferent.
"Conform noului cod fiscal, act normativ ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2007, succesiunile vor fi scutite de impozitul de 1% o perioadă de doi ani, faţă de un an, cât este în acest moment", a declarat, pentru Adevărul, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (UNNP) din România, Viorel Mănescu. Potrivit legislaţiei, impozitul va fi de 1% din valoarea masei succesorale. Conform reprezentantului UNNP, modificarea prevederilor privind impozitarea succesiunilor nu reprezintă însă singura modificare în materie de fiscalitate ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007.
Astfel, de anul viitor, românii nu vor mai plăti taxe notariale de timbru. "Întrucât Ordonanţa 12/1998 care reglementează taxele notariale de timbru va fi abrogată începând cu 1 ianuarie anul viitor, notarii nu vor mai percepe aceste taxe, ci doar onorariile şi impozitul - în cazul tranzacţiilor imobiliare", a explicat preşedintele UNNP. Aşadar, în cazul legalizării unei declaraţii, procuri sau testament, notarul nu va mai percepe contravaloarea acelui timbru aplicat pe document, ci doar un onorariu. Vor dipărea în acelaşi timp şi taxele notariale calculate în cazul tranzacţiilor imobiliare, dar se va modifica şi modalitatea de calcul al impozitului. S-a abrogat, astfel, o taxă şi s-a redefinit un impozit - faţă de 16% pe profit, 3% - pe tranzacţie.
Impozitul se va calcula în funcţie de anumite criterii şi se va reţine doar persoanelor fizice. Astfel, în cazul vânzării unui apartament al cărui preţ este de 2 miliarde de lei vechi, impozitul reţinut este, fie de 2% din valoarea tranzacţiei, dacă bunul este înstrăinat după 3 ani de la dobândire, fie de 3%, dacă apartamentul