Doi dintre brokerii de pe piata, Broker Cluj si HTI Valori Mobiliare din Bucuresti, au decis sa se retraga din Asociatia Brokerilor, spunand ca sunt nemultumiti in principal de modul in care este calculata cotizatia pe care fiecare membru al Asociatiei trebuie sa o plateasca.
Primii care si-au anuntat decizia de a se retrage au fost cei de la Broker urmati de cei de la HTI. Reprezentantii Broker spun ca nu stiau ca cei de la HTI urmeaza sa ia o decizie similara.
Broker si HTI fusesera alaturi de Swiss Capital, cele trei societati de brokeraj care au semnat in acest an o propunere pentru convocarea AGA de la Bursa din Sibiu, cu o ordine de zi pe care se afla, printre altele, si un punct privind infiintarea unei pietei de actiuni la Sibiu. Ulterior, acesti brokeri si-au retras solicitarea, la doua zile de la prezentarea initiala a propunerii. Bursa din Sibiu si cea din Bucuresti au intrat ulterior in concurenta dupa ce actionarii BVB au respins fuziunea.
"Am ales sa ne retragem in principal din cauza modului in care este calculata cotizatia, respectiv ca procent din volumul tranzactiilor. Noi am platit anul trecut 600 de milioane de lei (vechi - n.red.), iar Asociatia nu face nimic pentru banii incasati. Daca nu face nimic, atunci macar sa o faca intr-o masura egala pentru toata lumea", spune Petru Prunea, presedintele Broker Cluj. Pentru membrii sai, Asociatia retine un comision de 0,05% din tranzactiile intermediate de acestia, situatie care dezavantajeaza brokerii mari de pe piata.
Potrivit conducerii HTI, societatea se va retrage de la 1 noiembrie din Asociatie, in primul rand din cauza "incalcarii grave a principiului fundamental al acesteia, consfintit si prin statutul sau, si anume egalitatea intre membri".
"Este inadmisibil ca fiecare membru sa aiba dreptul egal la un un vot indiferent de activitatea desfasurata pe piata de capi