Azi, o portie de supa de pui cu tai-tei instant Knorr. Prof. dr. Gheor-ghe Mencinicopschi atrage atentia ca in aceasta supa plutesc vreo cinci E-uri, motiv pentru care copiilor si bolnavilor cronici nu le este indicata. CE MANCAM, CE BEM Din punct de vedere al respectarii legii etichetarii e OK. Aflam ca e o supa de tip instant de la Knorr, ce poate fi pregatita cu apa clocotita, fara a mai fi nevoie sa fie fiarta, in care s-au adaugat vreo cinci E-uri.
Supa de pui cu taitei contine carbohidrati (amidon - zahar lent) sub forma de paste fainoase din faina de grau (64,4%), maltodextrina (amidon hidrolizat - zahar usor metabolizabil), sare.
ANALIZA. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi analizeaza potentiatorii de arome (E-uri) din aceast supa: "glutamat monosodic - E 621, inozinat, dar nu stim care dintre ei, deoarece poate fi E 633, E 632 sau E 631; guanilat, dar la fel nu stim care dintre cele trei E 629, E 628, E 627; caramel, dar si acesta e incert, caci este de patru tipuri E 150c, E 150d, E 150b, E 150a; acid citric - E 330. Glutamatul monosodic este un potentiator artificial de aroma, caracteristic bucatariei chinezesti, care poate provoca, daca e consumat frecvent, boala bucatariei chinezesti - greturi, dureri de cap, voma - persoanelor sensibile. Glutamatul monosodic este o sursa ascunsa de sodiu, care trebuie luata in considerare de persoanele cu regimuri hiposodate sau care isi controleaza aportul de sare. Nu este recomandat consumul frecvent. Atat inozinatul, cat si guanitul de sodiu, de potasiu sau de calciu sunt potentiatori artificiali de aroma, incomplet evaluati din punct de vedere al sigurantei alimentare. Sunt patru sortimente de caramel: unul natural si trei artificiale. Pot fi obtinute din zaharuri vegetale modificate termic si/sau chimic, proces in care se genereaza compusi de tip Maillard potential cancerigeni".
GLUCIDE. In c