Nicoleta Banica, equity analist al ING Securities: Pana la criza din '98 (cand Bursa a inregistrat o scadere prelungita - n. red), casele de brokeraj care lucrau indeosebi cu investitori institutionali, pentru ca acestia solicitau analize, lucrau in "full", insa dupa acel moment, Romania a iesit de pe radarele investitorilor straini si a durat ceva pana ca imaginea pietei sa se imbunatateasca. Daca intrebi principalii brokeri de pe piata ce planuri de dezvoltare au fiecare, intre raspunsurile oferite se va gasi invariabil si: dezvoltarea departamentului de analiza. Dar, vor adauga imediat managerii societatilor de brokeraj, nu prea gasesc oameni "buni".
Piata de capital sufera acut din cauza lipsei de analisti buni, societatile de brokeraj care au departamente de analiza "reale" putand fi numarate pe degetele de la o mana, dupa cum recunosc chiar brokerii.
Nemultumiri din cauza acestui lucru nu au numai clientii, dar si societatile de brokeraj care ajung chiar sa se gandeasca la a aduce analisti din afara pentru a conduce departamentele de research.
In acelasi timp, analistii bine "cotati" pe piata, foarte putini la numar sunt "vanati" constant de celelalte societati de brokeraj. In vara, Liviu Giugiumica, fostul director general al BRD Securities, pleca la rivala CA IB Securities, luandu-si cu el si intreaga echipa de analiza.
"E intr-adevar un deficit clar, pe care l-am resimtit si eu, de a gasi analisti buni pe piata", afirma Marian Dinu, presedintele societatii de brokeraj Alpha Finance Romania.
Pana nu de mult, nevoia unor departamente de analiza se resimtea mai ales la nivelul societatilor de brokeraj care lucrau indeosebi cu investitori institutionali straini, care au intotdeauna nevoie de un "advice", de o recomandare, in spatele deciziei lor de a investi.
Cererea din partea clientilor romani era destul de redusa, ma