doar în Afganistan, ci şi în Kosovo.
Psihologul militar Horst Schuh, care a activat în Afganistan şi apoi în Kosovo, a povestit presei germane că era ceva obişnuit ca tinerii soldaţi germani care participau la misiunea NATO din Balcani să facă poze macabre. "În perioada în care am activat în Kosovo, ştiam că soldaţii tineri din Bundeswehr obişnuiau să facă fotografii la exhumări şi la autopsierea unor cadavre", a declarat Schuh pentru "Bild am Sonntag".
Efecte secundare ale războiului
El spune că aceste poze treceau pe ascuns, din mână în mână, în tabăra germană, fără ca superiorii să ştie de această practică. Fotografiatul alături de victime ucise în timpul confruntărilor reprezenta pentru soldaţi un mecanism psihologic de autoapărare. Postura de superioritate pe care o conferă alăturararea unui viu faţă de un cadavru le-ar fi dat tinerilor germani falsa impresie că fac faţă "situaţiilor de tensiune maximă". Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin susţine că în cazul Kosovo deja a fost deschisă o anchetă.
Imagini macabre pe laptopul personal
Scandalul profanărilor din Afganistan este înteţit de noile fotografii edificatoare, publicate zi de zi de presa germană, şi de dezvăluirile făcute chiar de cei implicaţi. "Mulţi dintre noi avem un aparat foto digital şi aproape fiecare are laptopul personal", mărturiseşte un soldat. Potrivit acestuia, pozele erau obiect de negoţ în trupele Bundeswehr-ului. Autorităţile afgane s-ar fi plâns de mai multe ori ofiţerilor din Bundeswehr de "actele inacceptabile" ale soldaţilor germani. Afaganii chiar au depus o solicitare ca "rapoartele despre profanări" din zona Kabulului să fie investigate. Plângerile, înaintate de afganii partenerilor germani implicaţi în misiunea de reconstrucţie a ţării, vorbesc despre "excese comise pe un câmp de oase" la care participau militarii germani şi