Specialistii pietei imobiliare din mai multe orase mari ale tarii au declarat ca, odata cu integrarea, cele mai insemnate majorari de preturi se vor inregistra la terenurile de toate categoriile si la chiriile pentru birouri, potrivit NewsIn.
De asemenea, vor mai avea cresteri usoare apartamentele din blocurile noi si din ansamblurile rezidentiale. In schimb, preturile apartamentele din blocurile vechi ar putea creste cu maximum 10%, dupa care pretul va stagna sau chiar va incepe sa scada.
In unele orase, cum ar fi Craiova, Constanta, Tg. Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu-Severin si Iasi preturile au ajuns deja la un maxim care depaseste puterea de cumparare a celor mai multi. In alte orase, in care economia este mai dezvoltata, cum ar fi Bucurestiul, Clujul, Timisoara, Constanta este previzibila o crestere de pret, de maximum 10-15%, dupa 1 ianuarie 2007. Exceptie fac garsonierele din blocurile vechi, cele cu confort redus sau aflate la periferie. Tot scaderi vor inregistra si chiriile la birourile aflate in zone semicentrale. In schimb, chiriile la birourile din zonele centrale vor creste.
Se mentin in top, la capitolul terenuri, cele aflate in zonele turistice, cum ar fi cele din Constanta. Aici, preturile nu sunt departe de Bucuresti, iar interesul pentru terenuri extravilane, dar aflate aproape de localitati, este mare. Dupa unele estimari, pretul terenurilor ar putea creste in primele luni ale lui 2007 cu aproximativ 15%.
O explozie a preturilor s-a inregistrat in acest an la Sibiu. Orasul de pe Cibin va fi anul viitor Capitala Culturala Europeana, ceea ce a atras atentia investitorilor. Pretul caselor vechi din centrulorasului a sarit pana spre suta de mii de euro, iar al terenurilor pana la 6.000 de euro-mp in zona centrala. Analistii imobiliari sibieni au estimat ca, daca ritmul achizitiilor de terenuri se mentine, in scurt timp nu va mai fi