Salata de peste portugheza.
Ingrediente: 400 g ton din conserva, scurs, 8 linguri maioneza, 2 tulpini de praz, taiate rondele subtiri, sare, piper negru macinat, 5 fire de marar, 6 fileuri de sardele scurse.
Mod de preparare:
Intr-un castron, se amesteca tonul cu maioneza si cu rondelele de praz si se gusta de sare si piper.
Firele de marar se rup bucati, se pune 1/2 deoparte pentru garnisit, iar restul se incorporeaza in salata de ton.
Se rastoarna salata intr-un platou ceva mai adanc si de jur imprejur se aranjeaza firele de marar puse deoparte.
Se taie fileurile de sardele fasii subtiri, se aseaza - in forma de grilaj - peste salata de ton si se orneaza cu un smoc de marar. Se serveste imediat.
Supa frantuzeasca cu ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 ciuperci uscate, 500 g ciuperci proaspete, spalate si taiate feliute, 50 g unt, 3 linguri faina, 700 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), zeama de la 1/2 lamaie, 150 ml smantana, 2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper negru macinat, nucsoara rasa.
Mod de preparare:
Se toarna 150 ml de apa clocotita peste ciupercile uscate, se lasa sa se inmoaie 10 minute, se scurg, se storc intre palme si se taie felii subtiri.
Se-ncinge untul intr-o oala, se adauga faina si se face un rantas. Se ia oala de pe foc, se umple incet cu zeama concentrata de carne, se pune din nou pe foc si se da in clocot, la flacara mica, amestecand intruna.
Se adauga ciupercile uscate, jumatate din ciupercile proaspete si zeama de lamaie si se lasa sa fiarba incet, circa 5 minute, dupa care se trece supa printr-o sita sau se mixeaza in blender.
Se toarna supa intr-o oala, se incorporeaza smantana, patrunjelul verde tocat si ciupercile ramase. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, se pune pe foc si se serveste fierbinte.