Constructiile, real estate-ul, industria si IT-ul sunt domeniile care sufera cel mai mult de lipsa competentelor manageriale in acest moment, in timp ce domeniul bunurilor de larg consum si cel financiar-bancar sunt cel mai bine "acoperite", sunt de parere specialistii in resurse umane.
Ultimele discutii de pe piata locala si globala a muncii aduc tot mai mult in discutie o resursa considerata pe cale de disparitie: talentul. Lipsa oamenilor buni din diverse pozitii este un factor care conduce la un vacuum de competente ce poate afecta profund profitabilitatea organizatiilor.
"Exista o anumita ciclicitate in fiecare industrie si pe fiecare functie organizationala. Domeniile care par sa sufere acum de lipsa unor manageri calificati sunt constructiile, real estate-ul, productia specializata de nisa (tipografii, pakaging, industie grea), media&advertising", spune Iuliana Badea, recruitment services manager la Lugera&Makler.
Desi numarul expatilor s-a redus simtitor in ultimii ani, tot mai multi romani preluand functii de conducere in multinationale, exista domenii care se confrunta mai mult decat altele cu un deficit al fortei de munca.
Madalina Motora, communication coordinator la Manpower, spune ca un deficit de competente se inregistreaza in cazul managerilor experimentati din IT, telecom sau alte domenii conexe, pentru ca aici se cauta un echilibru intre abilitatile tehnice si cele de conducere, care devine tot mai greu de realizat.
Pe primele locuri in topul celor mai afectate domenii in urma lipsei de competente manageriale, industria intruneste, cu o foarte mica marja de retinere, majoritatea voturilor specialistilor in resurse umane si a recrutorilor de pe piata.
"Criza de management - dar nu numai - din sectorul industrial este cauzata de interesul tot mai scazut aratat de tinerii romani facultatilor cu profil tehnic, adevar