Petrom este compania cu profitul cel mai mare pe anul trecut, fiind urmata de firmele din domeniul telecomunicatiilor, dupa cum arata Clasamentul Firmelor Private din Romania pentru anul 2005.
Clasamentul cuprinde primele 200 de companii din fiecare categorie: microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii si intreprinderi mari.
O mare parte din intreprinderile mici au ca obiect de activitate real estate-ul si comertul, si au marje de profit foarte mari. De exemplu, compania Sirius are o marja de profit de peste 50%, iar firma TEX Com din Bacau are un profit brut de doua ori mai mare decat cifra de afaceri, pe cand compania Delta Investiv Trade a inregistrat in 2005 un profit brut de sase ori mai mare decat cifra de afaceri. Profitul brut depaseste in general cifra de afaceri atunci cand compania are venituri mari financiare (de exemplu, veniturile din obligatiuni) sau exceptionale (de exemplu, vanzare de terenuri).
In ceea ce priveste companiile mici si cele mijlocii, nici de aici nu lipseste real estate-ul sau comertul, dar sunt incluse in topul profitabilitatii si o serie de companii din domeniul farmaceutic sau din industria bauturilor.
Mediul de afaceri pentru IMM-uri nu a fost foarte propice in acest an, potrivit reprezentantilor Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMM).
Astfel, in acest an au fost radiate un numar mare de intreprinderi de la Registrul Comertului, iar in ceea ce priveste mediul de afaceri, acesta nu s-a imbunatatit pe masura asteptarilor celor de la CNIMM.
Anul acesta, Organizatia Mondiala a IMM-urilor a acordat doua premii companiilor Vilma Romania Trading si Giramex Mioveni, iar UE a acordat si ea trei premii companiilor Astra Vagoane Arad, Mari-Vila si Grupului Serviciilor Comerciale Romane.
Odata cu integrarea in Uniunea Europeana se apreciaza ca un numar ma